• Architektura     • Wnętrza     • Gabinety     • Nagrody     • Publikacje     • O nas     • Kontakt
Prywatny
Gdańsk
Wnętrze mieszkalne
95 m2

t e m a t:
wnętrze mieszkania

s t a t u s:
realizacja 2018

k l i e n t:
prywatny

m i e j s c e:
gdańsk

p o w i e r z c h n i a:
95 m²

p r o j e k t a n c i:
aleksandra kurc, daria pawlaczyk, wiktor kurc

z a k r e s:
projekt funkcjonalny
projekt koncepcyjny
projekt budowlany do pozwolenia na budowę
projekt wykonawczy

i d e a:
Przestronne, wysokie mieszkanie w gdańskiej kamienicy wymagało całkowitego przearanżowania. Niewielka kuchnia została połączona z salonem, a 2 łazienki przebudowane w sposób bardziej ustawny. W dużej mierze zachowano istniejące we wnętrzu elementy dekoracyjne i wykończeniowe. Odkryta została naturalna cegła z której zbudowana jest kamienica, w części kuchennej pomalowana na biało, w salonie zachowana w naturalnym kolorze, będąca tłem do obrazu dr art. Mateusza Pęka. Podłogę pokrywają oryginalne deski, odświeżone i częściowo uzupełnione. Zachowaliśmy również oryginalne żeliwne grzejniki i rzeźbione drzwi a także niewielkie drewniane okienka w kuchni i łazience. Ich nieregularne wielkości dodają wnętrzu charakteru i autentyczności. Całość wnętrza utrzymana w stylu skandynawskim, z wykorzystaniem naturalnych, jasnych materiałów. Łazienki w kolorystyce bieli i szarości z czarnymi elementami, mimo zastosowania takich samych płytek odróżniają się wzorem i sposobem położenia. Sypialnia zaaranżowana przez gospodarzy idealnie wpisuje się w wyznaczony przez projektantów klimat wnętrza.

Designed by   ︎ MAKA.STUDIO
Gdansk, Polska