• Architektura     • Wnętrza     • Gabinety     • Nagrody     • Publikacje     • O nas     • Kontakt
Prywatny
Iława
Architektura
350 m2


t e m a t:
dom jednorodzinny - k/Iławy

s t a t u s:
projekt budowlany - realizacja 2017

k l i e n t:
inwestor prywatny

p o w i e r z c h n i a:
350 m²

p r o j e k t a n c i:
MAKA STUDIO:
wiktor kurc
kacper kłos
piotr maciański
aleksandra mierzwa

k o n s t r u k c j a:
tomasz morenc

o p i s:
Budynek jednorodzinny koło Iławy
Harmonijny projekt w harmonii z miejscem
Budynek jednorodzinny wraz z budynkiem gospodarczym został zaprojektowany z myślą o wtopieniu się w pejzaż miejsca. Gigantyczna działka otoczona pastwiskami oraz meandrami rzeki stała się inspiracja do stworzenia budynku wpisującego się w krajobraz wykrzywionego jak koryto rzeki.

Dobór drewna na elewacje miał nawiązywać do wierzb płaczących, rosnących wzdłuż linii rzeki.
Drewno na elewacji idealnie współgra z otoczeniem podkreślając walory widokowe. Dodatkowo materiał ten będzie się patynowal wraz z jego otoczeniem.

Celowo nie “napompowalismy” budynku w gore, budynek miał być skromny - dlatego ograniczyliśmy sie tylko do 1 kondygnacji nadziemnej, aby nie tworzyć dominanty miejsca i zadbać o harmonię widoku nie tylko z pozycji budynku. Kształt dachu i jego prostota ukazuje piękno typowej chaty z dwuspadowym dachem w naturalnym pejzażu wiejskim

Układ pomieszczeń został dobrany na podstawie ich użytkowania oraz podzielony na strefy prywatne lub pol prywatne. Poprzez uformowanie strefy wjazdu dwoma budynkami stworzyliśmy dogodny i intuicyjny dojazd od strony PN. Budynek gospodarczy połączony szklanym łącznikiem tworzy dodatkowy zadaszony taras zachodni wraz z grilem i wędzarnią

Dziwaczne rozmieszczenie budynków na działce również jest celowe. Układ został pokierowany dokładna analiza widokowa, analiza drogi słońca i wiatru. Budynek wraz z jego dzienna częścią otwiera się na południe odsłaniając uroki wiejskiego klimatu i naturalnych drzew które rosną wzdłuż rzeki. Ustawienie budynku mieszkalnego oraz gospodarczego miało również osłonić taras południowy przed wiatrami zachodnimi które są typowe i silne dla tego regionu.




Designed by   ︎ MAKA.STUDIO
Gdansk, Polska