• Architektura     • Wnętrza     • Gabinety     • Nagrody     • Publikacje     • O nas     • Kontakt
Developer
Gdynia
Architektura
~3200 m2


t e m a t:
ekonomiczna mieszkaniówka wielorodzinna z halą garażowa

s t a t u s:
pozwolenie na budowę 2016 -
realizacja 2017

k l i e n t:
baltic investment group

m i e j s c e:
gdynia

p o w i e r z c h n i a:
~3200 m² PUM

p r o j e k t a n c i:
MAKA STUDIO:
wiktor kurc
aleksandra mierzwa
paweł pożoga
ania puźniakowska

z a k r e s:
koncepcja
wielobranzowy projekt budowlany
wielobranzowy projekt wykonawczy
nadzor autorski

o p i s:
Budynek wielorodzinny w Gdyni
Głównym wyzwaniem projektowym było zaprojektowanie budynków na działce najeżonej problemami (wyzwaniami) Działka praktycznie w centrum miasta z mała wiara w siebie i jeszcze mniejsza innych developerów. Problemy własnościowe sąsiedzkie komunikacyjne oraz wiele innych. Dodatkowo poza wysokimi parametrami które musieliśmy osiągnąć aby doprowadzić do realizacji projektu było jeszcze dodatkowe wyzwanie aby budynek był po prostu “ładny” aby wpisywał się w gdynie i nie przekroczył zakładanego budżetu inwestora.

Długie i żmudne analizy działki pozwoliły przekonać inwestora do naszej koncepcji. I zacząć projekt a potem budowę po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Umiejscowienie w ciasnej działce 3 budynków wymagało nie lada gimnastyki, aby spełnić wymagania nasłonecznienia, przysłaniania czy też zapewnienia komfortu przyszłym użytkownikom.

Charakterem budynku chcieliśmy nawiązać do modernizmu, jasne kolory i proste 3 bryły kostki cukru wystające ponad hale garażową. Kształt i ustawienie budynków pozwoliły na odgrodzenie się od pobliskiej linii kolejowej. Umiejscowienie balkonów i dużych narożnych okien od zacisznego południa stworzyło przyjemny zakątek z dala od zgiełku ruchliwej ulicy oraz linii kolejowej. Od północy zlokalizowaliśmy zjazd do hali garażowej gwarantując odizolowanie od terenów kolejowych. Niewysokie segmenty dopełniają istniejąca zabudowę, zamykając “ubytek” nowoczesna architektura. Odległości między budynkami dostosowaliśmy do ich wysokości sprawiając iz ich architektura nie przytłacza.

Zagospodarowanie terenu postanowiliśmy mocno odróżnić od prostych brył, jest szalone i zakręcone. Istniejące mury na terenie działki które musieliśmy pozostawić - docelowo mają posłużyć jako ścianki wspinaczkowe,

Program budynku również zakłada nietypowe mieszkania, jego wielkości i niestandardowe potraktowanie pomieszczeń pozwala przyszłym użytkownikom na dość dowolne kształtowanie wnętrza i dostosowanie go do mieszkania np. Studentom gwarantując im prywatność, czy tez młodym małżeństwo mieszkającym z rodzicem.

Targetem inwestora miała być średniozamożna polka klientów jak na warunki 3miasta. Mieszkania bardziej dostosowane pod wynajem dla studentów (idealna lokalizacja względem węzła komunikacyjnego)

Aby rozróżnić 3 segmenty zastosowaliśmy rozgraniczenie kolorystyczne - stąd też również wzięła sie nazwa dla osiedla. Dodatkowo w dolnej części budynku zastosowaliśmy siatki architektoniczne które miały zapewnić poczucie bezpieczeństwa osobom mieszkającym na parterze.



Designed by   ︎ MAKA.STUDIO
Gdansk, Polska