• Architektura     • Wnętrza     • Gabinety     • Nagrody     • Publikacje     • O nas     • Kontakt

Developer
Władysławowo
Architektura 
~3000 m2


t e m a t:
budynek wielorodzinny wraz z hala garazowa

s t a t u s:
zrealizowany

k l i e n t:
baltic investment group

m i e j s c e:
władysławowo

p o w i e r z c h n i a:
~3000 m² PUM

p r o j e k t a n c i:
MAKA STUDIO: arch wiktor kurc, arch aleksandra mierzwa, arch pawel pozoga, arch artur dubis

z a k r e s:
koncepcja
wielobranzowy projekt budowlany
wielobranzowy projekt wykonawczy
projekt wnetrz wspóolnych
nadzór autorski

o p i s:
Projekt jest wynikowa wewnetrznego konkursu developera. Inwestorowi zalezalo aby wykorzystac w pelni walory dzialki przy zachowaniu wysokiego komfortu uzytkowania. Bryła budynku zostala podzielona na dwa człony - dzieki temu prawie wszystkie mieszkania mialy mozliwosc widoku na morze. Początkowo budynek mial zostac wybudowany w dwoch etapch (co widac w bryle budynku) jednak zainteresowanie modernistyczna bryla pozytywnie zaskoczyło inwestora, który zdecydował się wykonać całość. Mieszkania zostaly tak ulozone aby zapewnic naturalne przewietrzanie kazdego z nich. Budynek został otoczony pasami wyłożonymi drewnem loggi, które są tak pozadane w nadmorskich miejscowościach. Trzem południowym mieszkaniom, brak widoku na Zatokę został zrekompensowany ogromnymi słonecznymi balkonami, nawiązującymi do trapów. Zostaly one przeznaczone na mieszkania pokazowe oraz pod wynajem w okresie wakacyjnym.

Mieszkania wg wytycznych inewestora nie mialy przekraczac 45 m2,. Przeszklenia klatek schodowych zlokalizowane od strony północnej nie przegrzewaja budynku i rozposcieraja przepiekny widok na morze. Zastosowanie ponad 3 metrowych tafli szkla nadalo budynkowi lekkości oraz zagwarantowalo niesamowitą panoramę mieszkańcom. Dodatkowym atutem mieszkania w Vento są przestronne, z dbałością zaprojektowane i wykonane aranżacje przestrzeni wspólnych. Wielkoformatowe zdjęcia nabrzeża, stonowana kolorystyka ocieplona drewnianymi akcentami w postaci drzwi wejściowych nadaje przyjemnego nadmorskiego klimatu w ciągach komunikacyjnych. Dwa duże okna dachowe umieszczone nad klatką schodową uwydatniają szlachetną, falującą strukturę kafli przestrzennych, ciągnących się już od parteru aż do ostatniej kondygnacji. Nocą podświetlone światłem sztucznym. Do jasnej klatki schodowej prowadzi portal wejściowy, całkowicie przeszklony na wysokość ok. 12m, zwieńczony u góry parą reflektorów, oświetlających nocą antracytowe, stalowe drzwi wejściowe z logo budynku.

Urbanistycznie zalamania budynku podazaja za wysoka zabudowa sąsiadującą. Rozrzezbiona bryla niweluje efekt ciezkosci i pomimo duzego programu doskonale wpasowuje sie w gabaryty otaczających budynków. Delikatnie wysunięty północny narożnik tworzy akcent na skrzyzowaniu ulic. Lekko lamiac linie zabudowy budynek “wygląda” zza rogu.

podziemny garaz zajmuje praktycznie cala dzialke.

35 miejsc parkingowych zostało “schowanych” na kondygnacji podziemnej, natomiast w parterze przewidziane zostały lokale usługowe, z których jeden został zaaranżowany, wg projektu MAKA Studio, na klinikę stomatologiczną.
Designed by   ︎ MAKA.STUDIO
Gdansk, Polska