• Architektura     • Wnętrza     • Gabinety     • Nagrody     • Publikacje     • O nas     • Kontakt
Dentomania
Toruń
Gabinety Stomatologiczne
160 m2

t e m a t:
klinika stomatologiczna

s t a t u s:
realizacja

k l i e n t:
Dentomania

l o k a l i z a c j a:
toruń

p o w i e r z c h n i a:
185 m²

p r o j e k t a n c i:
aleksandra kurc
daria pawlaczyk-szymańska
wiktor kurc

w s p ó ł p r a c a:
marta płusa - grafika

z d j ę c i a:
tom kurek

z a k r e s:
wystąpienie o WZ
• projekt budowlany
• projekt technologiczny do sanepidu
• projekt wykonawczy
• projekt mebli
• pozwolenie na budowę
• zmiana sposobu użytkowania

o p i s:
Z uwagi na prostotę projektu zwrócono szczególną uwagę na detal i wykończenie. Całość utrzymana w konwencji ciepłego minimalizmu z dużą ilością drewna i bieli. Elementem charakterystycznym są dwa futurystyczne korytarze wypełnione oświetleniem ledowym. Zakończone lustrzanymi ścianami wywołują wrażenie nieskończoności. Zachowując minimalistyczny charakter przestrzeni, poza ozdobnym oświetleniem nad kontuarem recepcyjnym i ledowymi korytarzami, pozostałe oświetlenie rozwiązane zostało za pomocą rozpraszających światło bezcieniowych płaszczyzn sufitów napinanych typu Barisol.

Projekt obejmował pełen zakres od uzgodnień z Sanepid-em, przez pozwolenie budowlane, projekt koncepcyjny i wykonawczy. Wnętrze zaprojektowane zostało w nietuzinkowej kolorystyce granatu i petrolu , zestawionej z bielą i elementami wykonanymi z orzecha . Dzięki czystemu podziałowi przestrzeni , spotęgowanemu

Projekt kliniki stomatologicznej i ortodontycznej w Toruniu miał opierać się nie niekonwencjonalnym połączeniu k Dobrze oświetlone jasne wnętrze było priorytetem, na jego tle, kontrastowe oznaczenia
Warto również zwrócić uwagę na detale. Szkliwione płytki o nierównomiernej kolorystyce dodają charakteru bryle kontuaru recepcyjnego. Integralną częścią projektu są tapety wykonane na bazie projektów grafik zdolnej graficzki Marty Płusy- odwzorowują charakter morskich głębin nie tylko w swojej kolorystyce, ale przede wszystkim w tematyce. Usytuowanie tapet w gabinetach, dość niekonwencjonalny sposób , bo na suficie daje każdemu z pacjentów możliwość zanurzenia się podczas każdej wizyty we wspomniane morskie głębiny.

Designed by   ︎ MAKA.STUDIO
Gdansk, Polska