• Architektura     • Wnętrza     • Gabinety     • Nagrody     • Publikacje     • O nas     • Kontakt
Prywatny
Gdańsk
Wnętrze na wynajem
45 m2

t e m a t:
wnętrze mieszkania

s t a t u s:
realizacja 2018

k l i e n t:
prywatny

m i e j s c e:
gdańsk

p o w i e r z c h n i a:
45 m²

p r o j e k t a n c i:
aleksandra kurc, daria pawlaczyk, wiktor kurc

f o t o:
tom kurek

z a k r e s:
projekt funkcjonalny
projekt koncepcyjny
projekt wykonawczy
nadzór autorski
home staging

i d e a:
Projekt niewielkiego mieszkania nad samym morzem w Gdańsku miał być oazą i zakątkiem na ziemi dla młodego małżeństwa. Na stale mieszkający poza Polską, chcieli wracać w nadmorskie strony przepełnione naturą i spokojem. Stąd wziął się pomysł, aby wnętrze mieszkania nawiązywało do stylu nadmorskiego, ale nie w dosłownym sensie. Zdecydowaliśmy się na postawienie na dużą ilość drewna oraz elementy zieleni - zdecydowanie bardziej nawiązujące do Bałtyku niż lazurowy błękit. Marynarskie niebieskie pasy, rybackie sieci czy łódeczki zamieniliśmy na dużą ilość sklejki, widoczne, ślusarskie wykończenia mebli i dodatków oraz industrialne oświetlenie. Centralnym punktem części dziennej jest ściana wyłożona liną lnianą, natomiast interpretację bulajów odnajdziemy w okrągłych perforacjach szafek kuchennych czy kompozycji luster łazienkowych. Klimatem zaczerpniętym z pokładowych kronik kapitana Nemo są ryciny morskich zwierząt pojawiające się w salonie i sypialni. Zależało nam na wykorzystaniu jak największej ilości naturalnych materiałów, dlatego postawiliśmy na sklejkę, która jest materiałem budującym prawie wszystkie meble we wnętrzu, drewnianą podłogę oraz naturalne tkaniny (w tym rozkładaną sofę z japońskim futonem). Pracując na mocno określonym budżecie, nie chcieliśmy rezygnować z niepowtarzalnego klimatu wnętrza, dlatego zamiast stawiać na designerskie dodatki, sięgneliśmy po produkty z powszechnie dostępnych sklepów i połączyliśmy je z naszymi autorskimi projektami mebli wykonanych na zamówienie. Dzięki temu zamknęliśmy się w zakładanej sumie wykończenia jednocześnie otrzymując niesztampowe marynistyczne wnętrze.

Designed by   ︎ MAKA.STUDIO
Gdansk, Polska