• Architektura     • Wnętrza     • Gabinety     • Nagrody     • Publikacje     • O nas     • Kontakt
Art-Dentico
Gdynia
Gabinety Stomatologiczne
156 m²
t e m a t:
klinika stomatologiczna

s t a t u s:
realizacja

k l i e n t:
ArtDentico

l o k a l i z a c j a:
gdynia

p o w i e r z c h n i a:
156 m²

p r o j e k t a n c i:
aleksandra kurc
wiktor kurc

z d j ę c i a:
MAKA Studio
Szymon Brzóska

z a k r e s:
• projekt budowlany
• projekt technologiczny do sanepidu
• projekt wykonawczy
• projekt mebli
• pozwolenie na budowę
• zmiana sposobu użytkowania
• nadzór autorski
• projekt logo
• odbiór SANEPID

i d e a:
Projekt przewiduje aranżację byłego sklepu spożywczego na klinię stomatologiczną z 3 gabinetami wraz z przestronna poczekalnią, rtg, oraz całym zapleczem. Trudnoscia bylo zaprojektowanie nowej funkcji w szkielecie starego budynku z lat 30. Glowna idea projektowa bylo nawiazanie do miejsca w ktorym gabinet znajduje sie. Naturalna kolorystyka i materiały nawiązują do morskiego klimatu i wprowadzają do wnętrza spokój. Naturalne elementy jak ściana z mchu czy ramy kwiatowe dodają energii i utrzymują przyjemny mikroklimat w pomieszczeniach, umilając pacjentom czas oczekiwania.
We wnętrzu zastosowaliśmy zróżnicowane źródła światła, dzięki czemu, wnętrze precyzyjnie odpowiada na potrzeby użytkowników.
Przestrzeń wejściowa, reprezentacyjna podkreślona została “drewnianym molo” prowadzącym do centralnie umieszczonej recepcji - głównego centrum dowodzenia. Taki układ wymusiła na nas istniejąca konstrukcja żelbetowa budyku. Boczne strefy, to poczekalnia, której podłoga została wykonana z kruszywa zatopionego w żywicy. Wybierając lewą stronę, udziądziemy w sąsiedztwie dzielonej ściany, delikatnie podświetlonej dolnymi reflektorami, uwydatniającymi jej bogatą fakturę. Druga strona poczekalni to mniej formalna część. Tutaj zaproponowaliśmy zabudowę pod wymiar, w której ukryliśmy niezbędne elementy wygodnej poczekalni, czyli szafę na odzież wierzchnią oraz automat z wodą. Dodatkowo szafa zawiera w sobie schowki na przybory do zabawy dla najmłodszych pacjentów, oraz okrągłe siedzisko wyłożone drewnem i poduszkami. Zwiększając różnorodność miejsc do siedzenia, zaproponowaliśmy również pufy w kształcie kamieni. Całość nawiązuje do nadmorskiego klimatu w oszczędnym skandynawskim stylu.

W gabinetach postawiliśmy w 100% na funkcjonalność. Wysokie pomieszczenia oświetlane specjalistyczną lampą oraz dwoma zestawami reflektorów zapewniają optymalne warunki pracy dla lekarza. Przedłużając blat roboczy utrworzyliśmy kącik do pracy. Specjalnie utworzone wnęki w ścianach zostały zabudowane systemem szaf. Podłoga w gabinetach, choć w podobnym kolorze, wykonana jest z żywicy z drobinkami brokatu, które odbijając naturalne światło wpadające dzięki dużym oknom witrynowym, dodatkowo rozświetla pomieszczenia.

Przestrzenią wybijającą się pośród pastelowych kolorów jest toaleta dla pacjentów. Występująca w roli “jamy skalnej” zaskakuje kamiennym chłodem i elegancją. Zastosowanie ciemnej farby na suficie, dzięki znacznej wysokości pomieszczenia, nie pomniejszyło go, ale sprawiło wrażenie przytulności. W formie ocieplenia występują drewniane szafki.

Wszystkie pomieszczenia posiadają wentylację mechaniczną oraz głośniki umieszczone w suficie podwieszanym.


Designed by   ︎ MAKA.STUDIO
Gdansk, Polska